Huipulla-720x405

Väärässä olemisen taito

Kaksi ihmistä keskustelee. Ensimmäinen sanoo jotakin, johon toinen puuttuu korjaten tiedon oikeaksi. Tähän ensimmäinen toteaa: ”Anteeksi, en tiennyt tuota” tai: ”Sori, olin väärässä” jatkaen tarinaa. Toinen näyttää hetken aikaa tuskastuneelta.

Mitä tuossa keskustelussa tapahtui? Jos ensimmäinen puhuja olisi todennut korjaukseen vaikkapa: ”Se ja sama” tai: ”Oli miten oli”, hän olisi osoittanut, että hän ei välitä, pitääkö hänen puheensa paikkaansa vai ei. Pääasia, että tarina kulkee.

Mutta hän myönsi virheensä ja siirtyi sen kummemmitta seremonoitta eteenpäin. Se, että toinen keskustelijoista näytti hetken aikaa tuskastuneelta, saattoi johtua siitä, että hän on jonkin sortin perfektionisti. Kaiken pitää olla oikein ja jos jokin on väärin, ei siitä saa luistaa noin helposti; vain anteeksi pyytämällä ja virheensä myöntämällä.

Olin eilen ICTexpossa Business IT -lavalla juontamassa keskustelua. Keskustelussa nousi esille se, kuinka tärkeää on kokeilukulttuurin rakentaminen. Kokeilemisen lähtökohta on, että ei ole varmaa näkemystä siitä, millainen on oikea ratkaisu. Kokeillaan. Näkemyksen puute voi johtua siitä, että maailma on kompleksisempi kuin koskaan, muuttuu taas nopeasti ja myös teknologioiden osalta on mahdollisuus äänestää väärää hevosta. Siispä kokeillaan. Tätä ja tuota.

Kokeilemiseen liittyy olennaisena osana epäonnistuminen. Kokeilukulttuurissa kannattaa epäonnistua nopeasti. Epäonnistuminen on onnistumista: silloin on osoitettu, että yksi mahdollisista ratkaisusta on poissuljettu. Mitä nopeammin sen teet, sitä nopeammin pääset keskittyvään muihin ratkaisuvaihtoehtoihin. Meidän on siis rakennettava myös epäonnistumisen kulttuuria.

Totta kai epäonnistuminen kirpaisee. Kokeilukulttuurissakin käy, kuten tuon artikkelin alun keskustelijalle: tosiasioiden rekisteröinti, virheen tunnustaminen, lyhyt hiljainen hetki ja menoksi kohti uusia haasteita! Vaikka epäonnistuminen on OK, ei siinä kannata piehtaroimaankaan jäädä!

Kokeilukulttuuriin siirtyminen on kova paikka perfektionisteille ja erityisesti niille, joiden mielestä epäonnistuminen on häpeä. Niille, jotka ovat tottuneet kieltämään epäonnistumisen ja verbaaliakrobatialla muuttamaan epäonnistumisensa onnistumisiksi, muka.

Silti epäonnistumisen salliva kokeilukulttuuri on juuri se tie, jossa me löydämme yrityksellemme tulevaisuuden nopeasti muuttuvassa ja kompleksisessa maailmassa. Sanotaanhan, että ”epäonnistumiset ovat usein välttämättömiä välivaiheita matkalla onnistumiseen.”

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *